Detox

Detox är en slags avgiftning eller rengöring som du kan göra genom att begränsa din kost. Detox är menad att befria din kropp från sjukdomsframkallande toxiner, gifter, genom att begränsa de typer och mängder mat du kan äta. Det finns detoxplaner som inte tillåter någonting annat än vissa frukter och grönsaker som då ofta pressas till en juice.

detoxDe flesta detoxplaner håller sig under 700 kalorier per dag vilket gör att du kommer gå ner i vikt om du följer den. Men den vit du kommer att förlora kommer att bestå av vatten och muskler snarare än kroppsfett. De kilon du går ner brukar oftast komma tillbaka så fort du börjar äta som vanligt igen. När du sätter din kropp i svältläge så klamrar sig din kropp fast vid alla kalorier du intar för att spara energi. Förlusten av muskelmassan gör att din kaloriförbränning minskar. Din ämnesomsättning saktar ner och vips så är du tillbaka på samma vikt som innan. Detox under en längre tid kan göra att du får vitaminbrist om det är en väldigt enformig målplan du följer.

Däremot kan en detox fungera som en kickstart för dig som vill gå ner i vikt. Då vänjer du kroppen vid att inte äta socker och andra onyttiga saker. Om du sedan fortsätter att äta nyttigt även efter att du avslutat detoxen så har du funnit dig en ny livsstil som hjälper dig på din viktminskningsresa.

Förespråkare för detoxdieter börjar med förutsättningen att kroppen ackumulerar toxiner som kan orsaka cancer och andra sjukdomar. Regelbundet rengöring av sådana toxiner reducerar risken för sjukdomar och ger en känsla av god hälsa, mer strålande hud och mer energi.

Det finns dock inget vetenskapligt bevis på att någon av dessa så kallade rengöringar verkligen gagnar en persons hälsa.

Din kropp kan ackumulera både naturliga och konstgjorda toxiner när du äter mat och vatten och när du andas. Luftföroreningar som ozon och kvävedioxid har kopplats till en rad hälsoproblem hos människor – från luftvägsinflammation till cancer. Föroreningar i vatten inkluderar arsenik, ett känt cancerframkallande ämne och kvicksilver, vilket är kopplat till nervsystemet. Även ekologiska frukter och grönsaker är inte säkra från toxiner som E. coli och salmonella, vilket kan orsaka akut sjukdom.

Men dricka en saft eller genomgå en inre rengöring kommer inte att hjälpa din kropp att bli av med dessa toxiner något snabbare eller mer effektivt. Kroppen är väl rustad för att bli av med toxiner av sig själv. Levern är kroppens främsta försvar mot toxiner.

Huvudorganet som hjälper till med avgiftningsprocessen är levern. Allt du andas eller sväljer som bryts ner och absorberas i blodet passerar genom levern, vilket är det största inre organet. Kroppen behöver levern för att reglera, syntetisera, lagra och utsöndra många viktiga proteiner och näringsämnen samt att rena, omvandla och rensa toxiska eller onödiga ämnen.

Många avgiftningsprodukter hävdar att de ”rengör” levern, men hos friska individer är levern inte en plats där gifter lagras. I stället förvandlar levern potentiellt skadliga kemikalier till vattenlösliga kemikalier som kan svettas eller utsöndras från kroppen.

Så för att din kropp ska må bra behöver den en allsidig kost med mycket grönsaker så sker reningen av sig självt, det finns ingen anledning till att svälta dig själv.